Hur tvättar man hängmattor?

tvätta din hängmatta - så gör du

Om du använder din hängmatta mycket, är det som med alla andra textilier att den blir smutsig någon gång. Det är inget problem att tvätta din hängmatta om du följer våra enkla tips för att tvätta en traditionell hängmatta, en hängmatta med spridare eller en näthängmatta.

Tvätta traditionella hängmattor utan spridare

Traditionella hängmattor utan spridare kan du tvätta i tvättmaskinen. Alla våra produkter levereras med tvättråd så att du kan välja rätt temperatur för just din produkt. Den vanligaste temperaturen är 30°C och sedan använder du ett skonsamt tvättprogram (till exempel ulltvättsprogrammet). Använd gärna ett milt tvättmedel utan blekande substanser, så att färgerna inte blekas. Färgade hängmattor ska du tvätta ensamt eller med liknande färger eftersom färgen kan blöda ut lite vid första tvätten.

En hängmatta har ju ganska många upphängningssnören och kanske undrar du hur du ska undvika jättetrassel i tvättmaskinen? En smart lösning är att binda ihop upphängningssnörena med lite rep innan du lägger hängmattan i tvättmaskinen. På det sättet stannar allt på plats och du får inga problem.

Det är skonsammare för materialet om du även lägger hängmattan i en tvättpåse eller örngott. Det är särskilt viktigt om din hängmatta är gjord av nät, har känsliga dekorationselement eller är en lättvikshängmatta med mycket tunt material.

Alla hängmattor ska lufttorkas. Antingen kan du hänga hängmattan på en torklina eller på dess vanliga hängplats för att torka. Det är viktigt att materialet är utspritt och att luften kan nå det från alla sidor så att torkningsprocessen går snabbt och jämt.

Tvätta din hängmatta med spridare

Vi rekommenderar inte att du lossar knytarna för att ta bort spridaren så att du får hängmattan i tvättmaskinen. Knytarna är vanligtvis mycket svåra att öppna och det är ännu jobbigare att få de tillbaka precis som de var (och det är viktigt för stabilitet och komfort). Om du ändå gör det, tar en bild av knytarna, så att du har en bättre chans att få dem tillbaka i samma position. Men tänk på att garantin slutar gälla om du gör det.

Det finns enklare lösningar att tvätta en hängmatta med spridare. Först kan du borsta av smutsen med en borste och om det finns mindre nedsmutsningar torkar du av dem med en fuktig svamp. Om du behöver tvätta hela hängmattan och den hänger utomhus, kan du tvätta den på plats med trädgårdsslangen och sedan låta den torka igen.

Om du behöver tvätta din hängmatta inomhus är badkaret vanligtvis lagom stort och då kan du även hänga spridaren och upphängningssnören över kanten så att trämaterialet inte sugar sig fullt med vatten när du tvättar tyget.

Tvätta en näthängmatta

Även näthängmattor kan tvättas i tvättmaskinen med lite förberedning. De är gjorda av jättemånga fina snören, därför är det mycket viktigt att du snör ihop hängmattan för att undvika trassel eller brutna linor.

Dra ut hängmattan på längden för att få en lång ”korv”. Sedan knyter du ihop ”korven” med rep var 15 cm. Vanligt hushållsrep som du kanske har i köket duger bra. Vik ihop ”korven” så att du få ett kompakt paket som du fixerar med rep igen. Det ska likna paketformen hängmattan levererades i. Detta paket lägger du i en tvättpåse eller örngott som du sedan kan tvätta i maskinen vid 30°C och ett skonsamt tvättprogram. Använd gärna ett milt tvättmedel utan blekande substanser, så att färger inte blekas.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *