Hängmatta med spridare – fördelar och nackdelar

Amazonas Tavolino bord för din hängmatta

Har du någon gång undrat vad som är bäst – en hängmatta med spridare, eller en traditionell hängmatta utan spridare? Det finns faktiskt inget kort svar. Vilken typ av hängmatta som passar dig bäst beror nämligen helt på vilka behov du har, och hur du vill använda din hängmatta. I det här inlägget guidar vi dig genom de olika valmöjligheterna, och hjälper dig att välja rätt.

Hängmatta med spridare eller traditionell hängmatta – hur kan jag välja rätt?

Vi på Hängmatta & Mer har ett brett sortiment av hängmattor både med och utan spridare. Spridarna är ett slags pinnar i trä på båda sidor av hängmattor som spänner ut tyget, så att hängmattan alltid ligger plant. En hängmatta utan spridare är istället helt gjord av tyg, och kallas ofta för en traditionell hängmatta. Nedan går vi igenom de olika typerna, så att du kan skapa dig en överblick och välja vilken typ av hängmatta som är rätt för dig. 

Hängmatta med spridare

Amazonas hängmatta Samba marine med spridare detalj

Som sagt: i en hängmatta med spridare är tyget utspänt och ligger plant. Eftersom tyget alltid ligger öppet tycker många att det ser mer inbjudande ut – hängmattan är därför mycket snygg i trädgården även när du inte ligger i den. Dessutom är den perfekt om du vill sola, eftersom inget överflödigt tyg skuggar dig. Tack vare det utspända tyget så torkar en hängmatta med spridare även fortare än en traditionell, om regnet skulle ha varit framme. 

I en hängmatta med spridare behöver man lägga sig med tyngdpunkten i mitten. Det gör att den är lite mindre stabil, och man behöver alltså lite taktik för att kliva i och ur den på ett smidigt sätt. Om man rör sig för snabbt kan hängmattan välta. Om du rör dig i sömnen är det därför lätt hänt att du lägger dig ner för en eftermiddagslur i din hängmatta, och sedan vaknar av att du landar på marken. Det gäller särskilt för en hängmatta där spridaren är lika bred som tyget. Om tyget i din hängmatta är bredare än spridaren, gör det hängmattan mer stabil. Tyget får då nämligen en fördjupning med lägre tyngdpunkt där du kan ligga stadigare.

För bästa komfort ska en hängmatta med spridare hänga spänd som ett streck, och man ligger i den parallellt med hängmattans längd. Ju bredare hängmattan är, desto stabilare blir den.

Sammanfattning om hängmatta med spridare: 

  • Öppet och inbjudande tyg.
  • Du ligger parallellt med längden.
  • Snygg i trädgården och perfekt att sola i.
  • Tyngdpunkt i mitten – något mindre stabil.
  • Ska hänga spänd som ett streck.

Traditionell hängmatta utan spridare

LA SIESTA Modesta arabica - ekologisk singelhängmatta

Till skillnad från hängmattan med spridare så är en traditionell hängmatta mycket stabil och förlåtande vid hastiga rörelser. Därför passar denna typ av hängmatta bäst att sova i, och är även mest lämplig om du har barn som ska vara i hängmattan. För bästa komfort ska en traditionell hängmattan utan spridare hänga i en båge, som ett leende. Du ligger i den diagonalt, tvärs emot längden. Det är alltså din kropp som fungerar som spridare och öppnar hängmattan. Om du istället ligger längs med längden täcker tyget istället över dig, som att du ligger i en kokong. Perfekt för barnen när ni leker kurragömma.

Den traditionella hängmattan är gjord helt i tyg, vilket gör att den anpassar sig perfekt efter din kropp. Det finns inga tryckpunkter när du ligger i den utan den följer dina ryggkotor, vilket ger en härlig avslappnande känsla. Eftersom man ligger tvärs emot längden, är en bredare hängmatta ännu härligare än en smalare – du får helt enkelt mer plats att sträcka ut dig på. 

Om du vill att din traditionella hängmatta ska se mer öppen och inbjudande ut, kan du dekorera den genom att fylla den med några stora härliga kuddar. 

Sammanfattning om traditionell hängmatta utan spridare: 

  • Sprider ut sig när du ligger i den.
  • Du ligger diagonalt, tvärs emot längden. 
  • Stabil och förlåtande mot plötsliga rörelser. 
  • Ska hänga i en båge, som ett leende.

Kontakta oss gärna

Om du behöver hjälp att välja hängmatta, eller om du har några andra frågor om våra produkter – tveka inte att kontakta oss. Vi har mångårig erfarenhet av hängmattor och vi hjälper dig gärna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *