En mexikansk hängmatta – kärlek vid första tuppluren

Näthängmatta för flera personer i regnbågens färger

Mexikansk hängmatta, Maya-hängmatta, näthängmatta – kärt barn har många namn. Men vad är egentligen en mexikansk hängmatta, och hur kom den till Europa? I det här inlägget hittar du information om den mexikanska hängmattan, dess unika egenskaper och dess intressanta historia.

Den mexikanska hängmattans historia

Vi tar det från början. Mexiko är sedan länge känt för sina högkvalitativa hängmattor, men vad beror det på? Sanningen är att Maya-hängmattan har sin grund i kulturarvet från Mayabefolkningen, som många än idag sover i hängmattor på nätterna. Under dagen packar man ner hängmattan, så att det blir mer plats över i hemmet.

När de spanska kolonisatörerna kom till Mexiko, upptäckte de hur praktisk den här typen av sänglösning var. Spanjorerna började därför använda hängmattor som sängar på sina båtar. Att hängmattorna användes på båtarna påverkade hängmattans formspråk, och hängmattorna började göras lite längre och smalare – ett designdrag som hänger kvar än idag. Så småningom kom hängmattorna till Europa, vilket är anledningen till att vi även här kan unna oss härlig vila i en Maya-näthängmatta.

Macamex Mammut natura kingsize näthängmatta

Vilka egenskaper har en mexikansk hängmatta? 

Okej, nu vet vi lite om Maya-hängmattans historia. Men vad är det egentligen som utmärker en mexikansk hängmatta? Kort sagt så består hängmattan helt och hållet av ett finmaskigt nät, vävt av hundratals trådar. Eftersom den är vävd och inte knuten är näthängmattan mycket flexibel, och anpassar sig väl efter kroppen. Nätet gör att hängmattan är otroligt skön att ligga i på sommaren, eftersom sommarbrisen kan blåsa igenom nätet och svalka dig. Den väger lätt, är enkel att ta med sig och torkar snabbt om det skulle råka regna på den.

Näthängmattan finns i varianter med både tunna eller tjocka snören. Traditionellt är snörena tunnare och ger bättre komfort. Tjocka snören kan dock vara praktiskt, eftersom det är lätt att råka dra en maska om man fastnar med en byxknapp eller sko i ett tunnare snöre. En traditionell Maya-hängmatta med tunnare snören kräver alltså en viss försiktighet.

Hur tillverkas en mexikansk näthängmatta? 

Den mexikanska staden Merida på Yucatan-halvön är världskänd för sin produktion av mexikanska hängmattor. De allra flesta mexikanska näthängmattor tillverkas av hantverkarna i den här regionen. Ofta tillverkas hängmattorna i hemmet, av både kvinnor och män. Hantverkarna jobbar på sina hängmattor när de känner för det, och när familjelivet tillåter. På så sätt är de ytterst flexibla vad det gäller barnpassning, samtidigt som de kan säkra familjens inkomst.

Kunskapen om hur man väver en Maya-hängmatta går från generation till generation. Hängmattan är alltså ett traditionellt mexikanskt handarbete, och det tar faktiskt flera dagar att väva en hängmatta. När du köper en näthängmatta kan man alltså säga att du får ett eget konstverk, som vilar på en mångårig tradition. Idag tillverkar man den här typen av hängmatta även i andra länder, med den mexikanska hängmattan som förebild.

Macamex Mexicana caribe dubbel näthängmattaPassar en Maya-hängmatta mig?

En mexikansk Maya-näthängmatta passar dig som letar efter maximal komfort. Du får en luftig och lätt hängmatta som både är flexibel och tål mycket vikt. Vikten blir nämligen fördelad på extremt många upphängningssnören, vilket gör att en del näthängmattor tål belastning upp till 400 kilo. Eftersom nätet är tillverkat helt utan knutar är hängmattan flexibel i alla riktningar, så att du ligger bekvämt även om du är två meter lång.

Som nämnt innan är en näthängmatta skön att ligga i under varma dagar, även en lätt bris räcker för en uppfriskande effekt. Eftersom den dessutom är så pass lätt, är den därför perfekt att ta med på solsemestern. Men den passar så klart minst lika bra i trädgården under sommaren. Att den torkar snabbt är också en fördel. Du får en hängmatta som tål att vara ute, även om det är fördelaktigt att ta in den vid regn och över natten.

Vad ska jag tänka på när jag köper en mexikansk näthängmatta?

När du väljer en mexikansk hängmatta, kan det vara värt att fundera över snörenas tjocklek. För dig som inte vill behöva vara lika försiktig, kan det vara värt att välja tjockare snören. Tunnare snören ger bättre komfort, men om du är rädd att ta sönder din hängmatta är tjocka snören bättre. Du kan också kika på antalet upphängningssnören. Desto fler upphängningssnören, desto mer vikt tål din näthängmatta. Om du skulle råka ha sönder en maska, kontakta oss gärna så skickar vi instruktioner för hur du kan fixa det.

Har du barn eller husdjur som ska använda hängmattan? Då är det bättre att du väljer en tyghängmatta, som är mer slitstark. För att få en så vädertålig näthängmatta som möjligt kan du välja en variant i nylon. Bomull är dock originalet och det vanligaste material, som ger en mjukare känsla mot kroppen.

Är du sugen att testa? – Här hittar du alla våra näthängmattor.

Kontakta oss gärna

Om du vill ha hjälp att välja näthängmatta, eller om du har några andra frågor – tveka inte att kontakta oss. Vi har mångårig kunskap om hängmattor och hjälper dig gärna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *