Så gör du din hängmatta redo för våren

Tropilex Big Fat Grey - tjocka mysiga kuddar
Våren är på ingång och snart kommer du kunna vila i din hängmatta igen. Solen är framme längre och längre för varje dag och temperaturen börjar sakta krypa uppåt. Det är alltså hög tid att ta fram både hängmatta och upphängning och göra dem redo. I det här inlägget går vi igenom vad som är bra att kontrollera, samt ger dig tips om skötsel och lagning. På så vis kan du börja slappa i vårsolen så snart vädret tillåter!
 

Gör din hängmatta redo för våren

När din hängmatta har legat förvarad hela vintern, är det bra att göra den redo när våren kommer. Till exempel kan det vara bra att lufta eller tvätta hängmattan, för att bli av med eventuell instängd doft. Optimalt är att även kolla efter eventuella skador och hål, så att inte malar, möss eller ett litet barn med sax har varit i farten. Samma sak gäller för hängmattans upphängningssnören. Det bästa är att kolla igenom dem noggrant så att du vet säkert att de är hela. På så vis försäkrar du dig om att du hänger tryggt i hängmattan hela säsongen.

Har du hittat en skada på din hängmatta? Det finns faktiskt stor chans att du kan laga den själv. Om det är ett upphängningssnöre som är trasigt kan du till exempel knyta in en repbit i snöret, så att det får samma längd som förut (detta är viktigt för fördelningen av vikten). Hittar du istället ett mindre hål i tyget, kan du med fördel stoppa eller lappa det för att hindra det från att bli större. Detsamma gäller om du hittar ett hål i din näthängmatta. Då kan du istället knyta ihop det lösa snöret med ett grannsnöre för att hindra hålet från att sprida sig.

Kontrollera upphängning och ställning

För att du ska kunna hänga lugnt i din hängmatta, är det mycket viktigt att din upphängning eller ställning är i toppskick. Därför finns det flera saker du behöver kontrollera. Är upphängningen hel? Finns några skador på repet? Rep slits med tiden, så om du ser en skada på repet eller upphängningen är det bäst att byta det. Här hittar du hela vårt sortiment av upphängningar och rep.
 
Om du brukar hänga din hängmatta eller i hängstol i ett träd, behöver du även kontrollera grenarna där du tänkt hänga upp dem. Är grenarna fortfarande friska? Klarar de av att bära vikten? Det är bättre att kolla en gång för mycket än en gång för lite, så att du kan få ett riktigt härligt häng.
 
Inför starten på hängmattesäsongen är det också bra att kolla skicket på din ställning, om du har en sådan. Din träställning oljar du en gång per säsong med vanlig träolja. Det förlänger nämligen livslängden, och gör att den klarar regn på bästa sätt (även om vi så klart hoppas på soligt väder hela sommaren). En ställning i metall kan du istället kontrollera för att se om den har rostat någonstans. Om den har några repor i lacken, kan du fixa dem med klarlack eller vanligt nagellack. På så vis förhindrar du att ställningen rostar.
 

Kontakta oss gärna

Vi hoppas att vårt inlägg är till hjälp när du gör i ordning din hängmatta för våren. Om du har några frågor om skötsel, eller vill ha hjälp att välja hängmatta eller upphängning – tveka inte att kontakta oss. Vi har mångårig erfarenhet av hängmattor och hjälper dig gärna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *