Sov i din hängmatta – och få bättre minne

sova i hängmatta - man som sover i hängmatta

Brukar du sova i din hängmatta? Fortsätt med det! Forskning visar nämligen att gungande sömn inte bara kan påverka kvaliteten på din sömn positivt. Det kan till och med ge dig bättre minne! Om du ofta känner dig trött, och inte är utvilad efter en natts sömn, kan det alltså vara en idé att ta en tupplur i en hängmatta då och då. 

Gungande rörelser förbättrar sömnkvaliteten

Om du inte känner dig utvilad även efter en lång natts sömn, kan det vara värt att testa att sova i en hängmatta. Detta eftersom långsamma gungande rörelser kan ha en positiv påverkan på sömnen, vilket en studie av schweiziska forskare visar.

Under studien undersökte forskarna sömnen hos en grupp testpersoner under två nätter. Den ena natten fick de sova i en vanlig säng, och den andra i en säng som gungade. När forskarna jämförde resultaten, visade det sig att försökspersonernas slummer i den gungande sängen var av bättre kvalitet. I den gungande sängen hade de nämligen både bättre djupsömn, och färre uppvaknanden under natten. När försökspersonerna sovit i den gungande sängen, presterade de dessutom bättre i en rad minnestester dagen efter. Gungande sömn verkar alltså både kunna ge bättre sömn, och bättre minne! 

Forskarna vill nu undersöka detta vidare, bland annat för att se om det på lång sikt kan leda till nya metoder för att behandla sömnsvårigheter.  

Du kan sova i hängmattan – med gott samvete

Möjligen är det lite tidigt att dra långtgående slutsatser efter enbart en studie. Men utifrån vår erfarenhet så vågar vi ändå påstå att en hängmatta är ett utmärkt alternativ för en tupplur eller två. När du ligger i en hängmatta anpassar den sig efter kroppen, och kroppens vikt fördelas på ett bekvämt sätt. Kroppen belastas jämnare än om du ligger på en plan yta eller sitter på en stol, vilket hjälper dig att vila bekvämt.

Du kan alltså med gott samvete unna dig många sköna tupplurar i sommar, och sova lugnt i din hängmatta. Förmodligen vaknar du upp både utvilad och harmonisk, och (om du har tur) med lite bättre minne! 

Behöver du en hängmatta att sova i?

Vi på Hängmatta & Mer har ett stort utbud av bekväma hängmattor i olika färger och former. Här hittar du hela vårt sortiment.

 

Kontakta oss gärna

Om du vill ha personlig hjälp att välja hängstol eller hängmatta, eller om du har några frågor – tveka inte att kontakta oss! Vi är experter på hängstolar och hängmattor, och vi hjälper dig gärna. 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *