Amazonas hängstol Brasil rainbowOlika typer av hängstolar

När du tittar på hängstolar hos oss på Hängmatta & Mer har du många olika sorter att välja på.

En hängstol är praktisk eftersom den ofta tar mycket liten plats. Den passar därför bra till exempel på balkongen eller i ett mindre rum. Den kräver dessutom bara en enda upphängningspunkt, vilket gör att den är mycket enkel att hänga upp. Här kan du slå dig ned för att gunga lugnt, läsa och slappa. Kanske en ny favoritplats för morgonkaffet eller eftermiddagsvilan?

På den här sidan hittar du all information du behöver om våra olika hängstolar:

Olika typer – tygträbarnnätvadderad
Storlekar – basic largelounger
Material –  bomull polybomullvädertåligfallskärmsilke
Komfort och kvalitet
Upphängning och ställningar
Skötselråd och vinterförvaring
Hur sitter man i hängstolen
Hälsofördelar

Hängstolar i tyg

En hängstol i tyg är vår vanligaste typ av hängstol, och finns i många olika utföranden och storlekar. Du kan välja och vraka utifrån både material, storlek och utseende. Kanske vill du ha en hänggunga i en stilren färg, en hängstol med ett färgglatt mönster eller en hängstol med vackra fransar? Hos oss hittar du alla sorter. Våra hängstolar i tyg är oftast tillverkade i colombiansk eller brasiliansk stil. 

Du kan välja bland hängstolar i tyg med eller utan kuddar. En hängstol utan kuddar ger ett mer ergonomiskt stöd för ryggen. Att sitta i en hängstol med kudde är dock mjukare mot kroppen, vilket en del tycker är mysigt. Om du vill variera din tyghängstol kan du enkelt lägga i en eller ett par kuddar som du har hemma – man behöver ingen speciell typ av kudde. Om du föredrar en hängstol med matchande eller inbyggda kuddar, har vi hängstolar att köpa med tillhörande kuddar eller kuddfodral. Se alla våra hängstolar i tyg!

Hängfåtöljer i trä

Våra hängfåtöljer i trä är våra absolut lyxigaste hängstolar. De är en designad variant av de klassiska hammockar. Dessa hängfåtöljer passar den som föredrar en sittyta som är formad och stabil. Det är lättare att sätta och resa sig i denna typ av hängstol, för att du behöver inte ha koll på tyget utan kan bara sätta dig ner. Hängfåtöljen levereras inklusive tjocka mjuka dynor, och finns i flera storlekar. Dynorna är vädertåliga, och finns dessutom i flera olika färger. Om du tröttnar på färgen på dina dynor kan du alltså enkelt beställa hem överdrag i en annan färg. 

Amazonas Globo ställning - perfekt utomhus

 

En hängfåtölj i trä har ett brett användningsområde. Den kan nämligen både hängas upp, men går också att ställa ute på verandan eller i vardagsrummet som en snygg utemöbel. Till trähängstolarna finns stativ att köpa, som är stabila och anpassade för att kunna bära fåtöljens tyngd. De är dessutom vackert utformade, och tillverkade i samma trä som stolarna för att matcha hängstolarnas design. Som tillbehör finns det praktiska överdrag som kan skydda din hängfåtölj mot regn. Antingen för enbart hängstolen, eller för hela paketet med ställning. Se alla våra hängfåtöljer i trä!

Hängstolar för barn

När du köper en barnhängstol från oss kan du vara säker på att den har genomgått noggranna säkerhetstester. Ditt barn kan alltså vila både lugnt och säkert i sin hängstol. Våra hängstolar för barn har mått som är specialanpassade efter barnens storlek, och är designade för att vara en mysig plats för barnet att vara på. De tillverkas dessutom i glada färger som lyser upp i barnrummet. En garanterad favorit för de små.

LA SIESTA barnhängstol Joki Teddy - skoj & mys i barnrummet

En stor fördel med att ge sitt barn en hängstol eller hängmatta, är att de gungande rörelserna faktiskt kan hjälpa barnets hjärna att utvecklas. Detta eftersom de mjuka gungningarna stimulerar barnets balanssinne. En hängstol är alltså en perfekt plats för barnet att slappna av på, till exempel efter en lång dag i skolan. Se alla våra hängstolar för barn!

Näthängstolar

Hos oss på Hängmatta & Mer hittar du ett stort utbud av både mexikanska näthängstolar, och näthängstolar från andra länder i mexikansk stil. En stor fördel med en näthängstol är att den anpassar sig extremt väl efter din kropp, vilket ger dig bekväm avlastning och otrolig komfort. 

EVELEKT - hängstol Carina natura - perfekt utomhus

 

En näthängstol är dessutom mycket skön att sitta i under varma dagar, eftersom nätet tillåter sommarbrisen att blåsa igenom och svalka dig. Perfekt för att läsa en bok och dricka någonting läskande medan du solar dig i stolen och vajar stillsamt i vinden. Se alla våra näthängstolar!

Vadderade hängstolar

Vi har även ett utbud av vadderade hängstolar i amerikansk stil. Denna typ av hängstolar tillverkas ofta i vädertåligt material, så att hängstolen klarar av att hänga utomhus. Därför passar den mycket bra till exempel i trädgården, på uteplatsen eller på lantstället. 

Tropilex Sereno Grey - vadderad Lounger hängstol

I en vadderad hängstol sitter du mycket bekvämt, eftersom utformningen är samma som en tyghängstol. Samtidigt gör vadderingen hängstolen extra mjuk att sitta i. De har dessutom ofta en generös storlek där du kan sträcka ut dig ordentligt. Med en vadderad hängstol får du helt enkelt en hängstol extra allt. Se alla våra vadderade hängstolar!

Hängstolar i olika storlekar – basic, large och lounger

Vi erbjuder hängstolar i en rad olika storlekar. Den vanligaste storlekarna för hängstolar är basic, large och lounger, där basic är minst, och lounger är störst. Nedan går vi igenom de olika storlekarna, så att du lättare kan välja en hängstol i rätt storlek. 

Hängstol storlek basic

En hängstol i storlek basic är perfekt att hänga på en liten yta. Den har en nätt spridarbredd, ofta mellan 80-90 centimeter, och tar därför inte alls mycket plats. Samtidigt har den ändå en relativt rymlig sittyta där du fortfarande kan sitta bekvämt. Perfekt för balkongen, den lilla verandan eller i den mindre trädgården. Här kan du dricka kaffe, läsa en bok eller gunga stillsamt medan du rensar huvudet en stund. Se alla våra hängstolar i storlek basic!

Hängstol storlek large

I en hängstol i storlek large, som också kallas för en dubbel hängstol, får du både mer plats och en bredare spridare. Sittytan i den dubbla hänggungan är längre så att du bättre kan luta dig tillbaka och även får stöd för ditt huvud. Spridarbredden är ofta 110-115 centimeter vilket ger gott om plats för axlarna. En hängstol i storlek large eller större är därför perfekt för att högläsa en bok med ditt barn i knät, eller för att unna dig en riktigt bekväm vilostund. Se alla våra hängstolar i storlek large!

Hängstol storlek lounger

Om du köper en hängstol i storlek lounger, får du en stor och bekväm hängstol i vår lyxigaste storlek. Den har vanligen en spridarbredd på hela 140 centimeter, och en lång sittyta där du i princip kan luta dig tillbaka och lägga dig ned för en stunds härliga vila. Det är alltså helt klart den bekvämaste storleken och ger bäst stöd för hela kroppen, men också den storlek som tar mest plats. Se alla våra hängstolar i storlek lounger!

Hängstolar i olika material

När du köper en hängstol hos oss har du flera olika material att välja på, som alla har sina olika fördelar och egenskaper. Här går vi igenom materialen, så att du enklare kan hitta rätt.

Bomull

När du köper en hängstol i bomull kan du välja på återvunnen bomull, konventionellt producerad bomull och ekologisk bomull. Fördelarna med att välja bomull är att du får ett slitstarkt naturmaterial, som dessutom är otroligt mjukt mot huden. Det är tåligt, går bra att tvätta och är mycket skönt att ligga i. Viktigt att veta om hängstolar i bomull är att de inte ska hänga utomhus när det regnar, eftersom de inte tål att vara blöta en längre tid. Du behöver alltså ta in dem vid regn, eller investera i ett vattentåligt överdrag. Se alla våra hängstolar i bomull!

Polybomull

Om du väljer en hängstol i polybomull får du en smart hybrid mellan bomull och syntetmaterial. Tack vare synteten i blandningen är hängstolen mer vädertålig än en hängstol i bomull, samtidigt som du fortfarande får den mjuka bomullskänslan. Den här typen av hängstol är alltså mer tålig mot att hänga utomhus, och klarar en lättare regnskur utan problem. Den torkar också snabbare, så att du snart kan vila i den om regnet skulle råkat vara framme. Se alla våra hängstolar i polybomull!

Vädertåligt syntetmaterial

En hängstol i syntetmaterial klarar av de allra flesta väder – den är alltså perfekt om du vill ha din hängstol utomhus. Den torkar snabbt och inte är känslig mot väta på samma sätt som en hänggunga i bomull. Tyget är nämligen smutsavvisande, möglar inte och håller dessutom färgen bättre än en bomullshängstol. Perfekt för dig som vill lägga så lite tid som möjligt på skötsel av din hängstol. Se alla våra vädertåliga hängstolar i syntet!

Fallskärmssilke

En hängstol i fallskärmssilke är en hängstol i tåligt lättviktsmaterial som väger mycket lätt i packningen och är perfekt att ha med på resande fot. Fallskärmssilket är vädertåligt, så att hängstolen utan problem kan hänga utomhus. Till exempel kan du ta den med dig på vandringen, på campingsemestern eller till stranden. På så vis har du alltid med dig en hängande viloplats som du kan sätta upp varhelst du önskar – allt du behöver är ett träd. Se alla våra hängstolar i fallskärmssilke!

Komfort och kvalitet

Om du inte har några begränsningar i budget eller utrymme, rekommenderar vi att du väljer en så stor hängstol som möjligt. Ju bredare spridaren är, desto mer plats har du för dina axlarna, du känner dig alltså inte instängt. Och ju längre tyget är, desto mer plats har du för att sträcka ut din kropp. I en stor modell kan du också välja fritt hur du vill sitta eller ligga, och får enkelt plats att läsa för dina barn eller ha med dig ditt husdjur när du vilar i hängstolen. 

En viktig detalj vad gäller kvaliteten på hängstolen, är antalet upphängningssnören. Desto fler upphängningssnören din hängstol har, desto bättre fördelas din vikt över tyget och desto mer komfort får du.

En svängtapp är också en viktig säkerhetsdetalj som du kan lägga märke till. Svängtappen ser till att hängstolen kan rotera fritt utan att slita på upphängningen. Särskilt barn gillar att snurra runt i hängstolen och utan svängtapp skadar detta upphängningen och kan i värsta fall även dra takkroken ur taket. Våra hängstolar från märket La Siesta har en integrerad svängtapp, för övriga märken rekommenderar vi att du köper en svängtapp separat eller använder ett upphängningsset där svängtappen ingår.

Upphängning och ställningar för hängstolar

När du ska hänga din hängstol har du flera alternativ. Du kan antingen hänga den i en fristående ställning, eller montera den till exempel i träd, tak eller bjälke med hjälp av ett upphängningsset. Om du köper en ställning eller ett stativ har du fördelen att alla komponenter ingår – har du en ställning behöver du alltså inte köpa något extra för att kunna hänga din hängstol. Det går dessutom enkelt att flytta vid behov. Här hittar du våra ställningar för hängstolar.

Upphängningsset för hängstolar

Om du vill ha en nättare upphängning kan du satsa på ett upphängningsset, som inte tar lika mycket plats. Det går då ganska snabbt att hänga upp eller ta ner hängstolen, så att bara takkroken är kvar. Det är extra praktiskt om du inte har så mycket plats, och behöver kunna vara flexibel med ytan. Det är mycket viktigt att din upphängningspunkt klarar av att bära din vikt. Vi kan tyvärr inte bedöma dina tak eller träd, men till exempel gipstak, ett nedhängt tak eller ett nyplanterat träd är inte lämpliga för att hänga din hängstol. Ett tips är att lägga ett rep runt den gren eller bjälke som hängstolen ska hänga i, och belasta repet försiktigt med din vikt. På så sätt kan du testa om du är osäker, och se hur grenen eller bjälken beter sig innan du hänger din stol. Här hittar du våra upphängningsset för hängstolar.

Hitta rätt upphängningshöjd

Hur högt man vill hänga sin hängstol är individuellt. Om hängstolen är för ett litet barn, vill man ofta hänga den lågt – ungefär 10 centimeter över marken, så att barnet lätt kommer in och ut själv. För vuxna brukar cirka 30-40 centimeter vara optimalt, men det beror också på hur lång du är. Bekvämast blir det om rumpan är lägre än dina knän när du sitter. Om det känns som att du glider framåt när du sitter i stolen hänger den för högt. Det kan vara värt att testa olika höjder i någon minut så att du hittar höjden som är perfekt för dig.

Här kan du läsa mer om olika upphängningar för din hängstol.

Skötsel och vinterförvaring för hängstolar

Innan du packar ner din hängstol för förvaring över vintern, behöver du se till att den är torr och ren. Lägg gärna hängstolen i en tätslutande påse för att skydda den mot malar, och förvara den inomhus på en torr plats.

De allra flesta av våra hängstolar har en träspridare som går att ta loss från tyget, så att sittytans tyg kan tvättas i tvättmaskin. Tvätta tyget på max 30 grader, med ett skonsamt program och milt tvättmedel. Låt sedan din hängstol lufttorka, den ska inte torkas i torktumlare.

Så sätter du dig bäst i en hängstol

Ta tag i tygets sidor, sätt dig långt bak i hängstolen och dra sedan fram tyget under dig. Om du sätter dig längre bak i stolen kommer du sitta mer upprätt, och om du sätter dig längre fram får du en mer liggande position.

När du sedan ska resa dig upp är det enklast att sätta ned fötterna på golvet och ta ett par steg tillbaka, på det sättet kommer du upp högre med rumpan och står helt automatisk utan att behöver anstränga dig.

Hälsofördelar med hängstolar

Det finns flera hälsofördelar med att sitta i en hängstol eller hängmatta. Om du sitter rätt, får du inte bara en härlig stund utan du gör också faktiskt något bra för din hälsa. Dessutom kan en hängstol hjälpa dig att komma ner i varv, och ha en lugnande effekt på hyperaktiva barn. Nedan går vi igenom de olika hälsofördelarna med att ha en hängstol.

Massageeffekt och avlastning av ryggraden

När man sitter i en hängstol sitter man aldrig helt still. Även om kroppen bara rör sig minimalt, så räcker dessa små rörelser för att hela tiden förändra tygets drag på din kropp, vilket gör att hängstolens tyg ger en slags massageeffekt. Till skillnad från när du sitter i soffan eller sängen så kommer tygets stöd från sidorna, och detta avlastas ryggraden på ett bättre sätt. Därför känner man sig mycket avslappnad och utvilad även efter bara en kort vilostund i sin hängstol. 

Stimulerar balanssinnet

Hängstolens små men konstanta rörelser avlastar inte bara kroppen, det stimulerar även vårt balanssinne – ett skäl till att arbetsterapeuter ofta använder hängstolar i sitt arbete. För hyperaktiva barn kan det vara vilsamt att sitta i en hängstol, eftersom stolen uppfyller barnets behov av att vara i konstant rörelse. När barnet sitter i hängstolen kan det bli enklare att fokusera på andra uppgifter, till exempel läsningen eller läxorna.

Har en lugnande effekt

När vi låg i mammas mage kände vi ett konstant tryck och lätta gungningar – hela tiden. Denna känsla imiteras av en hängstol, som hela tiden gungar stillsamt samtidigt som du får känner ett lätt tryck och stöd från tyget. Det kan ha en lugnande effekt, vilket kan hjälpa dig om du har svårt att komma ner i varv. Om du vill veta mer om hängmattor och hängstolars lugnande effekt kan du läsa mer här om en schweizisk sömnstudie på gungande sängar.