Mjuk, miljövänlig eller vädertålig – så väljer du rätt material för din hängmatta

Tyg i ekologisk bomull

När du väljer bland hängmattor från Hängmatta & Mer har du många olika typer av material som du kan bestämma dig för. Vilket material som är det bästa för dig, beror så klart på hur du vill använda din hängmatta. Saker som spelar in är till exempel hur du vill att tyget ska kännas, hur tyget är producerat samt hur mycket eller lite skötsel du vill ägna dig åt. I det här inlägget går vi igenom våra olika materialtyper och deras olika fördelar. 

Ekologisk bomull 

Om du väljer en hängmatta i ekologisk bomull får du en hängmatta i material från naturen, som är tillverkad på ett sätt som är skonsamt mot jordens ekosystem. Bomullen är mjuk mot huden, känns lyxig och har en vacker lyster i färgerna. Dessutom har den ekologiska bomullen långa fibrer, vilket gör att tyget går att göra tunnare samtidigt som det bibehåller en hög slitstyrka.

En hängmatta i bomull behöver tas in med jämna mellanrum, både när det regnar och även över natten för att undvika dagg. Om hängmattan blir blöt behöver du torka den direkt. Eftersom den går att tvätta klarar den sig när den blir blöt någon gång, men ju snabbare du torkar den desto bättre. Om bomull är blöt länge kommer materialet att mögla.

Om du väljer ekologisk bomull får du ett material som

 • är snällt mot naturens ekosystem.
 • ger slitstarkt och tunt tyg.
 • känns mjukt och lyxigt mot huden.
 • behöver tas in vid regn och över natten. 

Några tips för hängmattor i ekologisk bomull:

LA SIESTA Flora │ LA SIESTA ModestaLA SIESTA BossanovaLA SIESTA FlorenciaLA SIESTA Moki 

Återvunnen bomull

En stor fördel med att välja en hängmatta i återvunnen bomull är att du bidrar till en mer cirkulär produktion och minskat svinn. Det är bra eftersom nyproduktion av bomull kräver stora mängder vatten, vilket minskar med användning av återvunnen bomull. Det bidrar även till minskat utsläpp av pesticider, som ofta används vid bomullsodling (dock ej vid ekologisk odling). Återvunnen bomull är billigare än ekologisk samtidigt som den har en liknande mjuk känsla. Fibrerna är dock kortare, vilket gör att hängmattan behöver vara lite tjockare för att uppnå samma slitstyrka. 

För återvunnen bomull gäller samma nivå av skötsel som för ekologisk bomull. Hängmattan behöver tas in under natten och ska torkas omgående om den skulle bli blöt. 

Om du väljer återvunnen bomull får du ett material som

 • bidrar till mer cirkulär produktion – minskar svinn.
 • är billigare än ekologisk bomull. 
 • känns mjukt och skönt mot huden. 
 • behöver tas in vid regn och över natten.

Några tips för hängmattor i återvunnen bomull

AMAZONAS Paradiso │ AMAZONAS RioAMAZONAS Barbados

Polybomull

Polybomull är en blandning av bomull och polyester. Tyget har samma mjuka känsla som ett bomullstyg, men tack vare polyestern torkar tyget snabbare än ett rent bomullstyg om det skulle bli blött. Därför kan en hängmatta i polybomull hänga kvar utomhus under en lättare regnskur. Vid långvarigt regn behöver du dock ta in den, eftersom bomullen i tyget kan mögla om hängmattan är blöt en längre tid. 

 

Om du vill kunna ta in din hängmatta i polybomull så sällan som möjligt kan du välja en modell med spridare. Eftersom spridaren gör att tyget är utspänt så torkar det snabbare. En hängmatta utan spridare behöver längre tid och varmare väder för att torka, eftersom tyget är hopsnört när ingen ligger i det. Om det inte är gassande sol kan du alltså behöva sprida ut din hängmatta för att den ska torka ordentligt 

Om du väljer polybomull får du ett material som

 • torkar snabbare än ren bomull.
 • klarar en lättare regnskur. 
 • ger en mjuk bomullskänsla. 

Några tips för hängmattor i polybomull:

TROPILEX CuraçaoTROPILEX ComfortTROPILEX FineTROPILEX Organic

Vädertåliga syntetmaterial 

Hängmattor i syntetmaterial som polypropen, olefin och polyester klarar utomhusbruk allra bäst. Tygen är smutsavvisande, möglar inte och håller färgen bättre än hängmattor i bomull. Syntetiska tyg är helt vädertåliga och torkar snabbt. Detta gäller dock inte vadderade hängmattor. De tål ändå att bli blöta, men torkar inte lika snabbt eftersom vadderingen suger åt sig vatten. 

När du väljer en hängmatta i syntetiskt material får du alltså en hängmatta som är vädertålig och kräver mycket lite skötsel. De är dock inte riktigt lika mjuka att ligga i som hängmattor i bomull. De passar heller inte dig som vill undvika plast.

Om du väljer syntetmaterial får du ett material som

 • är vädertåligt och smutsavvisande.
 • torkar mycket snabbt. 
 • kräver minimal skötsel.
 • inte är riktigt lika mjukt som bomull.

Några tips för hängmattor i syntetmaterial:

LA SIESTA AlabamaTROPILEX VegasLA SIESTA Brisa 

La Siesta Alabama avocado - vadderad kingsize hängmatta med ställning

Kontakta oss gärna

Vi hoppas att vårt inlägg har varit till hjälp i ditt val av hängmatta. Om du vill ha personlig hjälp att välja material eller om du har några andra frågor – tveka inte att kontakta oss. Vi är experter på hängmattor och hjälper dig gärna. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *