Hur tvättar man hängmattor?

tvätta din hängmatta - så gör du

Om du använder din hängmatta mycket, kommer den likt andra textilier antagligen att bli smutsig någon gång. Om du följer våra enkla tips är det inget problem att tvätta din hängmatta, vare sig det är en traditionell hängmatta, en hängmatta med spridare eller en näthängmatta! 

Att tvätta din hängmatta utan spridare

En traditionell hängmatta utan spridare kan du enkelt tvätta i tvättmaskinen. Alla våra produkter levereras med tvättråd så att du kan välja rätt temperatur för just din produkt. Den vanligaste temperaturen är 30°C. Se till att använda ett skonsamt tvättprogram, till exempel ulltvättsprogrammet. Använd gärna ett milt tvättmedel utan blekmedel för att undvika att färgerna bleks. Färgade hängmattor ska du tvätta separat eller med liknande färger, eftersom färgen kan blöda ut lite vid första tvätten. 

En hängmatta har ju ganska många upphängningssnören, och kanske undrar du hur du ska undvika ett jättetrassel i tvättmaskinen? En smart lösning är att binda ihop upphängningssnörena med lite rep innan du lägger hängmattan i maskinen. På det sättet hålls allting på plats, och du får inga problem med trassel. 

Det är skonsammare för materialet om du även lägger din hängmatta i en tvättpåse eller ett örngott under tvätten. Det är särskilt viktigt om din hängmatta är gjord av nät, har känsliga dekorationer eller är en lättviktshängmatta gjord i tunt material. 

Alla hängmattor ska lufttorkas. Du kan antingen hänga hängmattan på en torklina, eller låta den torka på sin vanliga hängplats. Det är viktigt att materialet är utspritt och att det får luft från alla sidor så att torkningsprocessen sker snabbt och jämnt.

Hängmatta utan spridare, steg för steg:

 • Bind ihop upphängningssnörena med lite rep för att undvika trassel

 • Lägg hängmattan i en tvättpåse eller ett örngott

 • Tvätta på ett skonsamt program t.ex. ulltvättsprogrammet

 • Använd ett milt tvättmedel utan blekmedel

 • Tvätta färgade hängmattor separat för att undvika att färgen blöder ut

 • Häng upp för att torka på torklina eller på hängmattans vanliga hängplats

 

Att tvätta din hängmatta med spridare

Vi rekommenderar inte att du tvättar din hängmatta med spridare i maskin. Detta eftersom du då måste lossa knutarna kring spridaren för att tyget ska få plats. De är vanligtvis svåra att öppna, och ännu svårare att få tillbaka precis som de var (vilket är viktigt för stabilitet och komfort). Om du ändå väljer att göra det, kom ihåg att ta en bild av knutarna. På så vis får du bättre chans att få tillbaka dem på samma ställen. Men tänk på att garantin slutar gälla om gör det. 

Det finns enklare lösningar för att tvätta en hängmatta med spridare! Först kan du borsta av smutsen med en borste, och om det finns mindre fläckar kan du torka av dem med en fuktig svamp. Om du behöver tvätta hela hängmattan och den hänger utomhus, kan du helt enkelt tvätta den på plats med trädgårdsslangen och sedan låta den torka. 

Om du behöver tvätta din hängmatta med spridare inomhus,  så brukar badkaret vara lagom stort. Då kan du dessutom hänga spridaren och upphängningssnörena över kanten medan du tvättar tyget, så att trämaterialet i spridaren inte suger åt sig så mycket vatten.

Hängmatta med spridare, steg för steg:

 • Undvik att tvätta hängmatta med spridare i maskin

 • Borsta av smuts med en borste

 • Torka av eventuella mindre fläckar med fuktig svamp

 • Vid behov: tvätta hela hängmattan med trädgårdsslangen eller i badkaret
 • Undvik så gott det går att blöta ned trämaterialet i spridaren

 • Häng upp jämnt för snabb torkning efter tvätt

 

Att tvätta din näthängmatta

Näthängmattor kan absolut tvättas i tvättmaskin med lite förberedelse! Eftersom de är gjorda av jättemånga tunna snören, är det mycket viktigt att du snör ihop hängmattan med rep innan tvätt för att undvika trassel eller brustna linor. 

När du ska tvätta din näthängmatta börjar du med att dra ut hängmattan på längden för att få en lång ”korv”. Du fäster sedan ihop korven med rep, ungefär 15 cm mellanrum mellan repen brukar vara bra. Vanligt hushållsrep som du kanske har i köket duger fint! När du knutit ihop rep längs med hela korven, viker du ihop den så att du får ett kompakt paket, och fixerar med ytterligare rep. Paketet ska likna paketformen som hängmattan levererades i. Detta paket lägger du sedan i en tvättpåse eller ett örngott som du kan tvätta i maskinen vid  30°C och ett skonsamt tvättprogram. Använd gärna ett milt tvättmedel utan blekmedel så att färgerna inte bleks. 

Näthängmatta, steg för steg: 

 • Dra ut näthängmattan på längden och rulla den till en lång ”korv”

 • Bind ihop korven med rep, ha ungefär 15 cm mellanrum mellan repen

 • Vik ihop korven till ett paket och fäst ihop paketet med mer rep 
 • Placera paketet i en tvättpåse eller ett örngott

 • Tvätta i maskin på 30°C, milt tvättmedel och ett skonsamt tvättprogram, t.ex. ulltvättsprogrammet

 • Häng upp för att torka

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *