Allt om hängmattor

På den här sidan kan du läsa mer om de olika typer av hängmattor som finns. Vi förklarar för- och nackdelarna mellan en hängmatta med spridare och en traditionell hängmatta utan spridare. Dessutom kan du läsa om vilka detaljer som är typiska för de olika produktionsländerna, och vad de olika typerna av hängmattor lämpar sig bäst för.

Olika typer – brasiliansk colombianskamerikanskmexikanskcampingtraditionellmed spridare
Material – bomullpolybomullvädertåligfallskärmssilke
Komfort och kvalitet
Installation av din hängmatta
Vinterförvaring
Hälsofördelar

Olika typer av hängmattor

Brasiliansk hängmatta

LA SIESTA Bossanova Muscade - stor brasiliansk hängmattaBrasilianska hängmattor är tyghängmattor som görs med eller utan spridare, du kan alltså välja mellan många olika modeller. Varianten utan spridare är vanligast och kallas även för traditionell hängmatta.

Kännetecknet för en hängmatta från Brasilien är att upphängningsöglan är ringformad. Tyget och upphängningssnöre förbindas med ett makramé-nät. Det är inte bara snyggt, utan hjälper också till att fördela lasten bättre mellan alla upphängningssnören och detta ökar din komfort.

Lyxiga brasilianska hängmattor har även en ”veranda” som dekoration på sidorna av tyget. Den är en statussymbol och höjer hängmattans värde. Verandan virkas hemma av kvinnor som använder egna mönster. Denna handgjorda detalj kräver mycket tid att göra och gör din hängmatta verkligen unik.

Brasilianska hängmattor utan ”veranda” är perfekta för hela familjen. Brasilianska hängmattor med ”veranda” är inte lämpliga för barn eller husdjur (de kan fastna i verandan när de lekar och inte är försiktiga).

Colombiansk hängmatta

Colombianska hängmattor är tyghängmattor som görs med eller utan spridare. Varianten utan spridare är vanligast och kallas även för en traditionell hängmatta.

En hängmatta från Colombia har en öppen upphängningsögla (inte ringformad). En annan produktionsdetalj är att man flätar alla tygtrådar till ”cadejos”, som sedan övergår i de slutliga upphängningssnöre. Vikten som hängmattan belastas med kan fördelas jämnare på alla snöre på det sättet. ”Cadejos” är alltså inte bara en vacker detalj, men de ökar även produktens hållbarhet och komfort.

För barnfamiljer rekommenderar vi att välja colombianska hängmattor utan spridare. De passar bra för hela familjen.

Amerikansk hängmatta

Tropilex Vegas taupe - trädgårdslyxMed amerikanska hängmattor menar man vanligtvis stora hängmattor med spridare som har ett vadderad tyg. De ursprungliga amerikanska hängmattorna från 1889 gjordes däremot av bomullsrep som flätades till ett grovt nät. Med tiden utvecklades modellerna vidare till de vädertåliga vadderade hängmattor som vi känner till idag.

Typisk för våra hängmattor i amerikansk stil är att de har en spridare som är lika bredd som det vadderade vädertåliga tyget. Om man tycker om hängmattor med spridare, kommer man att vara mycket nöjd med dessa hängmattor. På grund av isoleringen är tyget nämligen varmare än ett vanligt bomullstyg och därför blir säsongen, då du känner dig bekväm ute i hängmattan, mycket längre – mycket smart för svenska väderförhållanden.

En annan fördel är att dessa hängmattor är vädertåliga. Du behöver inte ta in dem vid regn och kan lämna dem ute i trädgården utan problem.

Mexikansk näthängmatta

Macamex Mammut caribe - näthängmatta kingsizeTypisk för en näthängmatta från Mexiko, som även kallas Maya-hängmatta, är de hundratals tunna snören som flätas ihop till ett mycket bekvämt nät.

En näthängmatta är lätt och luftig. Det kan vara en fördel om det är riktig varmt och du behöver svalka, till exempel när du tar den med på solsemester eller för heta sommardagar. Även lätt vind räcker för en uppfriskande effekt.

Vikten som belastar hängmattan fördelas på extremt många upphängningssnören och detta gör att hängmattan tål stor vikt. En maxbelastning av 400 kg är absolut möjlig. Nätet skapades utan knutar och därför är den flexibel i alla riktningar. En mexikansk hängmatta har den bästa anpassningsförmågan till kroppen och du ligger mycket bekvämt, även som 2-meters viking.

Näthängmattor gjorda i bomull är inte lika känsliga vid regn som tyghängmattor, eftersom nätet inte tar upp lika mycket vatten och torkar mycket snabbare. Om du vill att din hängmatta ska hålla så länge som möjligt är det såklart fördelaktigt att ta den in vid regn och över natten.

Om man betraktar ett enskilt snöre av en näthängmatta, så är det delikat och du ska vara lite försiktigt att inte riva det. Sådant kan hända om du fastnar med en knapp eller skorna i nätet. Om det händer dig, kontakta oss gärna, så skickar vi instruktioner hur du kan fixa din hängmatta, så att du kan fortsätta använda den. Om barn eller husdjur ska använda hängmattan är det bättre att välja en tyghängmatta som är slitstarkare.

Resehängmatta / Campinghängmatta

Amazonas Moskito Traveller XXL vildmarkshängmattaResehängmattor eller campinghängmattor görs i ett ultralätt material och de har ett mycket litet packmått. De lätt kan tas med när man åker på semester eller vill övernatta i vildmarken. Det finns billigare modeller i fallskärmsilke och mer avancerade modeller i ripstop-nylon. Beroende på vad dina planer är finns det även mycket tillbehör som till exempel en underquilt eller tarp, så att du kan ersätta ditt tält helt.

Har du tältat förut, känner du kanske igen situationen: du står framför en mycket vacker sjö, som skulle vara perfekt. Men runt omkring finns bara bergknallar som dessutom lutar mot vattnet, så att det inte finns en chans att få upp tältet precis där. Du fortsätter leta dig genom skogen och det blir senare och senare … Då är en campinghängmatta lösningen för dig. Du behöver inte bry dig om stenar, buskar eller en plan yta. Allt du behöver är 2 träd och det är ju absolut inget problem i skogen. Och om det regnar på natten slippar du även att packa ned ett lerigt tält i packpåsen. Välj din favorit!

Traditionell hängmatta utan spridare

OAmazonas hängmatta Paradiso tropical XXL utomhusm du frågar en hängmattespecialist får du säkert svaret att du ska ha en traditionell hängmatta utan spridare. Det finns många fördelar med en sådan, men kanske har du helt andra krav. Därför är det viktigt att du funderar på hur du främst vill använda hängmattan och vem som ska använda den. Här hittar du allt information du behöver för att välja det som är rätt för dig.

Fördelen med en traditionell hängmatta är att den är lätt att tvätta, eftersom du får hela hängmattan i tvättmaskinen. Hängmattan är dessutom mycket stabil och du behöver inte oroa dig för att ramla ur den även om du rör dig mycket i sömnen.

En traditionell hängmatta ser möjligtvis inte lika dekorativ ut när den hänger utan ”fyllning” i trädgården. För att se hela mönstret behöver du nämligen fylla på ordentligt med kuddar eller såklart ligga i den.

Om du ligger ”fel” i en stor hängmatta (med längden istället av diagonal till längden), kan det finnas mycket tyg kvar på sidorna som skuggar dig. Det kan ju vara bra vid något tillfälle, men för bästa komforten bör du ligga diagonalt till längden, så att tyget stödjer din rygg bäst. Och då är komforten bättre än i en hängmatta med spridare och det är den största anledningen varför hängmattaentusiaster brukar välja en hängmatta utan spridare.

En hängmatta utan spridare är dessutom lämplig för hela familjen och på grund av bekvämlighetsfaktorn vår personliga favorit. Välj din favorit!

Hängmatta med spridare

Amazonas Star Set Ocean - skapa en mysig atmosfär utomhusEn hängmatta med spridare är redan öppen, eftersom spridaren öppnar tyget. Du ser hela designen med en gång, även om ingen använder hängmattan. Den är alltså mer dekorativ.

Den öppna stilen är dessutom utmärkt för att ligga i solen, eftersom tyget inte kan skugga dig. Ofta är dessa hängmattor med spridare vadderad och isolerar mot kylan nerifrån. Det är mycket praktiskt i vårt klimat. Största nackdelen med hängmattor som har spridare är att de är rangliga och inte anpassar sig kroppen lika bra som en traditionell hängmatta.

Det finns 2 varianter av hängmattor med spridare. Den första varianten har ett tyg som är lika brett som spridaren, som gör att det är förhållandevis spänt. Detta leder till att hängmattan är mycket rangligt. Om man ligger precis i mitten där tyngdpunkten är, går det bra. När man kliver på eller av, behöver man vara lite försiktig. Denna modell är inte lämplig för barn eller husdjur, eftersom de ofta inte är tillräckligt försiktiga.

Den andra varianten har ett tyg som är bredare än spridaren. Detta är en slags kompromiss mellan traditionell hängmatta och hängmatta med spridare. Tyget är öppen av dekorativa skäl, men du får en fördjupning i mitten av hängmattan som gör det lättare att hamna rätt och även ökar hängmattans stabilitet. Denna modell är alltså mindre ranglig än den första varianten, men inte lika stabil som en traditionell hängmatta. Enligt oss är det därför fortfarande inte det bästa val för barnfamiljer. Välj din favorit!

Olika material för hängmattor

Hängmattor tillverkas i många olika material. Här får du ett urval av de vanligaste.

Bomull / ekologisk bomull

Fördelen med bomull är att den är en naturprodukt som har bra andningsförmåga och känns mjukt och skönt mot huden. Material är även mycket slitstarkt och håller många många år vid rätt skötsel. Nackdelen med bomull är att materialet behöver lång tid för att torka igen om det har blivit blött och om det inte få torka ordentligt kan det mögla.

Bomullshängmattor bör tas ner vid regn, men även över natten för att skydda dem mot dagg, som gör dem fuktiga. Om hängmattan ska hålla länge, kräver den alltså lite mer skötsel än en vädertålig variant.

Bomullsproduktionen kräver mycket vatten och i bomullsodlingen använder man en stor mängd pesticider, eftersom bomullsplantorna är mycket känsliga mot skadedjursangrepp. Ren bomull är därför kanske inte det bästa val om du är miljömedveten. Ta ekologisk bomull istället, där användning av pesticider är begränsad eller välj återvunnen bomull som är en resurs som redan finns och därför inte belastar miljön. Se alla bomullshängmattor!

Elltex/Polybomull

En bomulls-polyesterblandning är en bra kompromiss för en hängmatta som ska hängas ute i trädgården. Polyester har egenskapen att den torkar snabbt och bleks knappast, bomullsandelen gör materialet slitstarkt och mjukare mot huden. Hängmattan behöver fortfarande kunna torka riktigt, men det går mycket snabbare och därför är det ingen fara vid lättare regn. Materialet är även lite lättare än ren bomull, som är perfekt om du ska bära din hängmatta till badplatsen. Se alla hängmattor i polybomull!

Akryl eller polypropen

Hängmattor som är gjord i akryl eller polypropen är helt vädertåliga. Materialet bleknar knappast och tål regn utan problem. Du skakar bort vattendroppar som finns på materialet och efter en kort stund är hängmattan torr igen. Materialet känns inte lika mjukt som bomull mot huden, men om du letar efter ett verkligen lättskött material, kommer du att bli mycket nöjd. Se alla polypropen-hängmattor!

Fallskärmsilke (nylon)

Nylon eller fallskärmsilke är ett mycket lätt material. Det finns till exempel nylon-hängmattor som väger bara 180 g. Därför är en resehängmatta i fallskärmsilke perfekt att ta med på resor eller vandringar. Materialet är andningsbart, du kommer alltså inte att känna dig svettigt.

Nylon är vädertåligt men inte lika slitstarkt som bomull eller Elltex. Om du letar efter en hängmatta som ska användas året runt, inomhus eller i trädgården är det bättre att välja en modell i tjockare tyg.

Nylon är känsligt för skador, därför behöver man vara försiktig med vassa föremål. Vanliga nylonhängmattor är billigare, men tyget går sönder om den får en reva, kräver alltså en viss omsorg. Ripstop nylon är lite dyrare, men detta material fortsätter inte att gå sönder när du har fått hål eller reva. För större äventyr är ripstop nylon alltså ett smartare alternativ. Se alla hängmattor i nylon!

Komfort & kvalitet

Storlek & liggriktning

hur ligger man i hängmattan - rätt och felOm du har inte ha några begränsningar vad gäller plats eller budget välj din hängmatta så stor som möjligt. Ju bredare din hängmatta är desto bekvämare är den nämligen. I en traditionell hängmatta ligger du diagonalt till längden. Om du har plats för att ligga i kors till längden är det ännu bekvämare. Och ju större (bredare) hängmattan är, desto mer plats har du helt enkelt.

Om hängmattan har en spridare ligger du i hängmattans längd. Även för dessa modeller är det bra att ha en bredare modell. Det är nämligen inte särskilt trevligt om dina armar faller ner på sidorna på grund av en för liten hängmatta. Det är mycket skönare att kunna ta olika liggpositioner eller även använda hängmattan med flera personer.

 

Antal upphängningssnören

upphängningssnöre detaljDet är även bra att titta hur många upphängningssnören din hängmatta har. Flera snören betyder flera arbetsmoment i produktionen. Hängmattan blir då lite dyrare, men komforten är värd det. Vikten fördelar sig nämligen jämt på alla snören, ett stort antal betyder alltså en bättre viktfördelning. Inget är tråkigare än att köpa en billig hängmatta och sedan känna sig som om man ligger på 3 trådar istället för ett slät och fint tyg. Ju fler upphängningssnören, desto bekvämare är hängmattan.

 

Andra tecken för kvalitet

Billiga hängmattor har ofta en mycket tunn väv. I värsta fall liknar tyget ett påslakan eller vävningen är mycket lös och genomskinlig. Om man sparar på materialet, kan man inte förvänta sig att hängmattan håller lika länge. Det är bättre att välja en hängmatta med tjock och tätt vävt tyg som är slitstarkt. Det blir billigare i längden.

Installation av din hängmatta

Du kan installera din hängmatta i en fristående ställning eller stativ eller installera den med ett upphängningsset i träd, på tak, vägg eller bjälke. Fördelen med ett stativ är att alla komponenter som du behöver följer redan med, du behöver alltså inte köpa något extra.

kombinationsmöjligheter installaton hängmatta

Om du använder en upphängningsset bör du tänka på att upphängningspunkterna måste kunna bära din vikt. En gipsvägg, ett nedhängt tak eller nyplanterat träd är kanske inte lämpliga. Däremot går det bra att kombinera olika typer av fästpunkter, till exempel kan du fästa en sida av hängmattan på husväggen och den andra sidan i ett träd.

Hängmattans upphängningsöglor ska vara på samma höjd, så att du ligger komfortabelt. Om det inte blev helt rätt vid första försöket, justera då höjden helt enkelt med repet.  Hängmattan ska hänga fritt så att den inte skrapar mot grenar, sten eller marken när du gungar lätt och den djupaste punkten ska vara ca. 40-50 cm över marken.

Installera en traditionell hängmatta, näthängmatta, resehängmatta

En traditionell hängmatta, näthängmatta eller resehängmatta ska hänga som en banan för bästa komforten. Tumregeln är att avståndet mellan träden ska vara 90% av hängmattans längd och upphängningshöjden ska vara ca. hälften av detta avstånd. Här har du ett exempel för en hängmatta med 300 cm längd:

  • Perfekt avstånd: 300 cm x 0,9 = 270 cm
  • Perfekt höjd i träden: 270 cm / 2 = 135 cm

Om avståndet mellan trädarna är längre är det inget problem. För varje meter som avståndet ökar hänger du hängmattan 50 cm högre och sedan justerar du bara repet i längden. Om avståndet blir mindre, blir hängmattans sidor brantare och du ligger inte lika bekvämt. Lite marginaler finns såklart och om ditt ögonmått säger att din hängmatta har en ”bananform” är det helt ok. De flesta människor hänger ju sina hängmattor utan måttband ?.

Hänger man en sida av hängmattan väldigt högt och den andra lägre kan du skapa en sittplats med ryggstöd.

Installera en hängmatta med spridare

En hängmatta med spridare ska hänga spänt för bästa komforten. Avståndet ska vara minst 30 cm längre än hängmattans längd och den behöver inte hänger lika högt i träden. Tumregeln är att upphängningshöjden är 25 % av avståndet mellan trädarna. Exempel för en hängmatta med spridare som är 300 cm lång:

  • Avstånd: minst 330 cm
  • Perfekt upphängningshöjd (vid avstånd 330 cm): 330 cm / 4 = 82,5 cm

Tänk på att tyget kommer att tänja sig vid belastning. Du kommer alltså behöva justera upphängningsrepet efter ett tag.

upphängning hängmatta höjd

Vinterförvaring

Se till att hängmattan är ren och torr innan du packar ner den. Lägg den gärna i en plastpåse som skydd mot malar och förvara hängmattan inomhus där det är torrt.

Hälsofördelar

Om man använder sin hängmatta rätt, gör man även något bra för sin hälsa. Och med ”rätt” menar vi att du ska ligga tvärs eller diagonal till längden, eftersom din rygg ligger bara rakt i dessa positioner och detta är mycket viktigt.

Massageeffekt för ryggmusklerna & avlastning av ryggraden

Till skillnad från att ligga i sängen känner vi tygets tryck i hängmattan även från sidorna. I hängmattan ligger man aldrig helt still, även om kroppen bara gör minimala rörelser. Men dessa rörelser räcker för att förändra tygets tryck på kroppen hela tiden och på det sättet har man en bra massageeffekt. Dessutom blir ryggraden avlastad på ett annat sätt än i sängen. Det är därför man känner sig mycket utvilad, även om man bara tog en kort tupplur i hängmattan.

Stimulering av balanssinne

De konstanta rörelserna stimulerar även vårt balanssinne och hängmattor används även av arbetsterapeuter. Det kan vara bra att låta hyperaktiva barn tillbringa tid i hängmattan varje dag. Hängmattan uppfyller barnets behov för att vara i rörelse hela tiden och när det sitter i hängmattan kan det lättare fokusera på andra uppgifter, till exempel läxorna.

Lugnande effekt

I mammas mage kände vi ett konstant tryck och lätta gungningar hela tiden. Hängmattans gungningsrörelse och tygets lätta tryck imitera denna känslan. Du lugnar ner och känner dig helt rofylld. Denna lugnande effekt hjälper även om man har svårt att somna. Här kan du läsa mer om den schweiziska sömnstudie med ”gungande sängar”.